diumenge, 7 de desembre del 2014

Influència del mètode Pikler en l'educació dels més petits

Actualment estic realitzant la formació en una escola bressol municipal de Barcelona (el que habitualment es coneix com: "les pràctiques"). I he observat, en la seva manera de tractar els infants i de treballar amb ells, gran influencia del mètode de la pediatra hongaresa Emmi Pikler.
"L'essencial és que el nen descobreixi per si mateix el màxim de coses possibles. Si li ajudem a solucionar totes les seves tasques, li llevem justament allò que és el més important per al seu desenvolupament mental. El nen que aconsegueix alguna cosa per mitjà d'experiments autònoms adquireix coneixements completament diferents als d'un nen a qui se li ofereix prèviament la solució”
Emmi Pikler
Emmi Pikler va crear un mètode educatiu alternatiu als existents. Es tracta bàsicament en deixar l'infant en completa llibertat per moure's.
L'infant, en sentir-se lliure, es mostra amb una actitud més positiva, més activa i interessada que el portarà a aprendre els moviments a partir de la seva pròpia acció i autonomia.
Aquesta llibertat queda assegurada per una roba adequada que permeti el seu moviment, un espai suficient i ampli, i l'absència d'un ensinistrament i guia motor per part de l'adult. El desenvolupament motor es realitzarà d'aquesta forma d'una manera totalment espontània, mitjançant la seva pròpia activitat autònoma. 
Pikler defensa que el nen aprèn sol les diferents postures que ha d'adoptar, aprèn sol a asseure's i a caminar encara que no se'l porti de la mà ni se li inciti a això.

"Moure's en llibertat", és el títol d'un dels seus llibres. En ell explica el propòsit d'establir un mètode d'educació en el qual el desenvolupament motor del nen es desenvolupi d'una manera espontània en funció de la seva maduració orgànica i nerviosa. L'actitud no intervencionista de l'adult adquireix en aquest mètode una especial rellevància.

En el següent vídeo podem veure com es porta a terme aquest mètode en el dia a dia amb infants:


També us deixo l'enllaç d'un blog on s'explica amb detall com portar a terme el canvi de bolquer o roba a un infant, seguint el mètode Pikler: tenint en compte que és un moment íntim i conjunt entre cuidador i bebè i que, en ser rutinari, és un bon moment per crear un vincle que afavorirà l'aprenentatge i l'autoestima del nen o la nena.


Desitjo que us agradi aquesta informació i que, potser, us faci cercar més sobre el tema... jo ho segueixo fent!

2 comentaris:

Unknown ha dit...

M'encanta Vero, felicitats!
Molt interessant el mètode Pikler.
Amb l'experiència i la llibertat de moviments hi ha l'aprenentatge.

Unknown ha dit...

Gràcies Teresa!
Sí que és interessant. I la veritat que en les pràctiques puc observar i comprovar que la "filosofia" d'aquest mètode (llibertat de moviments, l'experimentació...) porten l'aprenentatge a l'esquena.