dijous, 4 de desembre del 2014

Evolució del dibuix infantil

La capacitat de representació gràfica és un dels trets més característics de l'ésser humà.

El dibuix infantil és un element vital per al desenvolupament dels nens i nenes, ja que amb el dibuix es desenvolupen aspectes com la psicomotricitat, la creativitat i l'expressivitat; es creen les bases per a l'escriptura; i fins i tot ajuda a desenvolupar la seva personalitat

El desenvolupament motriu (motricitat fina) i el desenvolupament cognitiu de l'infant influeixen enormement en el dibuix.
El professor austríac Viktor Lowenfeld va classificar les etapes per les quals passen els dibuixos dels infants, des que aquests són capaços de subjectar un llapis fins que defineixen el seu estil de dibuix i perfeccionen la seva tècnica amb 14 anys.
Jo em centraré en les dues primeres etapes, que comprenen dels 18 mesos als 7 anys, (període que ens ocupa en educació infantil), i són: l' etapa del gargot i l'etapa pre-esquemàtica.

Il·lustraré aquestes etapes amb dibuixos de la meva filla, que ara té 4 anys. Amb ella he pogut observar i compartir l'evolució de les seves produccions.

Etapa del Gargot

Aquesta etapa compren aproximadament dels 18 mesos als 4 anys, i hi distingim 3 fases:

Fase1: Gargot incontrolat

Cap els 18 mesos l'infant fa els primers traços o gargots. Són traços impulsius i incontrolats, que no tenen cap intenció representativa, no tenen significat, els realitza pel plaer que li produeix el moviment, el so, l'empremta que deixa; són rectes o lleugerament corbats, de llargada variable i sovint sobresurten dels límits del paper (perquè l'infant no sempre mira al paper mentre dibuixa).

 
En la imatge veiem un dibuix de l'Emma quan tenia 20 mesos

Fase 2: Gargot controlat 

Cap els 30 mesos, el nen comença a adonar-se que hi ha certa relació entre els traços del paper i els seus moviments: comença a controlar o dirigir el moviment manual, mira i guia allò que dibuixa, i ho fa amb més entusiasme i intenta variar els seus moviments. Fa intents de tancar les línies i dirigeix el gest amb línies que tenen un principi i un final, respectant els límits del paper (no surt del paper).

Dibuix de l'Emma quan tenia 29 mesos
 
Fase 3: Gargot amb nom

Entre els 3 i 4 anys comença una nova etapa de molta importància en el desenvolupament de l'infant. Ara dibuixa amb intenció, no per simple plaer motor, i comença a donar significat als seus dibuixos, comença a anomenar els gargots, encara que l'adult no pugui reconèixer les representacions.
Els traços no varien gaire dels de l’etapa anterior –continuen essent rectes, corbs, ovals, línies entrecreuades o tancades–, però presenten una elaboració i destresa d’execució millors.

En aquesta etapa és vital que l'adult no doni a conèixer la seva versió del dibuix. Cal deixar que el nen ens expliqui el que dibuixa i deixar-ho acabar, per no canviar el que està pensant.

Comença a utilitzar els colors de forma intencionada, encara que això no significa que acoloreixi els objectes amb el color que els correspon, sinó que ho farà amb el què a ell li ve de gust. 

 En la imatge veiem un dibuix de l'Emma quan tenia 39 mesos,
(havíem anat al teatre a veure l'obra "El Follet Valent al parc")


Etapa pre-esquemàtica

En aquesta etapa, (que comprèn aproximadament dels 4 als 7 anys), l'infant crea conscientment formes que tenen alguna relació amb el món que l'envolta i l'adult comença a reconèixer els dibuixos. S'inicia així la comunicació gràfica.

Els traços i gargots són controlats i que fan referencia a objectes visuals: 
- cap als 4 anys: comença a dibuixar formes reconegudes (però a l'adult encara li costa reconèixer-les)
- cap els 5 anys: gairebé sempre dibuixa persones, cases i arbres
- cap els 6 anys: les figures que dibuixa han evolucionat i representen clarament lo que l'infant vol. 

El primer dibuix a ser reconegut normalment és la figura humana, tal i com la podem veure en el següent dibuix:
Dibuix de l'Emma quan tenia 41 mesos

Aquests tipus de figures reben el nom de capgrossos (cercle que representa la cara, amb ulls, nas i boca, i 2 línies verticals que representen les cames).  
Algunes hipòtesis concreten que el fet que les primeres figures representades siguin la figura humana es deu a la importància que afectivament tenen per a l’infant els adults o els altres nens.

A poc a poc, els “capgrossos” es van tornant més elaborats amb la incorporació de braços que surten de tots dos costats de les cames.











En aquestes dues imatges podem veure uns dibuixos de l'Emma quan tenia 45 mesos














Després incorporen una rodona entre les cames que representa la panxa, i a vegades posen el cos. 
Dibuix actual de l'Emma (4 anys i 4 mesos)

Cap als 6 anys l’infant ja fa la figura humana elaborada detalladament.

Els colors van sent cada vegada més fidels a la realitat, encara que com en l'etapa anterior moltes vegades simplement escull el color que li ve de gust segons el que vol expressar. Els seus dibuixos són molt més ordenats, els dedicarà més temps i serà més constant en el seu temps de dibuix.


4 comentaris:

Unknown ha dit...

És molt original que hagis fet el seguiment de l'evolució de les diferents etapes del dibuix de la teva filla.
Felicitats, m'encanta!
Teresa

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Teresa!
M'ha agradat "especialment" fer aquesta publicació.
I ha sigut fantàstic trobar-me amb els teus comentaris!!!
Petons.
Vero

Nuri Martos ha dit...

Molt xulo Vero, que conservis totes les obres d'art de l'Emma m'ha encantat. Jo en tinc alguna... però totes..!! molt bonic el teu bloc!! felicitats!!!!!

Unknown ha dit...


Gràcies Nuri. Què bé que t'hagi agradat!!

Moltes obres d'art tinc guardades!! L'Emma no es vol desfer d'elles...i està bé, perquè són bònics records.